Bijna elk dorp in Vlaanderen had ooit een of meerdere wagenmakerijen. De wagenmaker was een belangrijk figuur in de dorpssamenleving. Het ambacht werd vaak van vader op zoon doorgegeven, waardoor er echte wagenmakersfamilies ontstonden. Verhalen genoeg om ontdekt te worden.
Binnenzicht in de (stoom)wagenmakerij van Leopold Jamart (Kerkstraat, Lommel), 1904. Archief Erfgoed Lommel, MKFA 182.
Samen met Histories begeleidde CAG verschillende vrijwilligers om onderzoek te doen naar de wagenmakerij in hun gemeente of regio. Het resultaat zijn stuk voor stuk boeiende verhalen over families waar vakkennis en liefde voor de stiel centraal staan.
In de landelijke regio van het Meetjesland waren veel wagenmakers actief. Net na de Eerste Wereldoorlog richtte wagenmaker Camiel Henneman de wagenmakersbond van het Meetjesland op. Bijzonder aan Henneman is dat al zijn werktuigen bewaard bleven en opgesteld staan in landbouwmuseum Smoufelbeekhoeve in Donk/Maldegem.
Wil je onderzoek voeren naar de wagenmaker(s) in je dorp of familie? CAG maakte samen met Histories een handleiding waarin we handvatten aanreiken om de wagenmakers in jouw regio en (familie)geschiedenis bloot te leggen.
Heb je een vraag over dit project? Sven helpt je graag verder.