Beerbak

De beerbak met inventarisnummer 2 is het stuk dat het langst deel uit maakt van de Collectie Bulskampveld. Inventarisnummer 1, een houten landrol, verkeerde in een slechte staat waardoor het werd afgevoerd. De beerbak is een schenking van Michiel Zwaenepoel uit Bredene in 1972. Dit stuk is al bijna 50 jaar deel van de collectie!

Beerbak uit de Collectie Bulskampveld met inventarisnummer 2.

Transport van mest

De beerbak diende voor het vervoeren van mest of beer naar de akker. De bak werd meestal gemonteerd op het onderstel van een driewielkar. Vanuit de beerput pompte de boer de beer over in een beerton of -bak. Deze tonvormige houten bak met platte bovenkant was voorzien van een deksel om het reservoir te vullen. Onderaan was de ton afgesloten met een stop die de landbouwer bediende door een ijzeren stang. Om de ton leeg te maken, trok hij de stop uit de ton. De opening bovenaan zorgde voor lucht zodat de beer langs onder kon weglopen. Daar viel hij op een verdeelplank die aan het onderstel was vastgemaakt. Het zorgde voor een gelijkmatige spreiding.

Beerkar uit de Collectie Bulskampveld met inventarisnummer 251.

Kuiperswerk

Beertonnen waren het werk van de kuiper. Hij maakte houten kuipen en vaten. De beertonnen waren uit stevig eikenhout gemaakt, omringd met enkele ijzeren banden. Dit exemplaar heeft de typische bruinrode meniekleur. Voor het smeedwerk van de banden stak de dorpssmid een handje toe. Na de Tweede Wereldoorlog kenden de metalen beervaten een snelle doorbraak. Houten beertonnen zijn op het platteland nog te zien als decoratie of als plantenbak.

Meer objecten in de kijker

Terug naar boven