Hooischudmachine

Toen de hooischudder op de markt kwam, leverde dit aanzienlijke voordelen op. Eén persoon was voldoende om samen met een paard ongeveer 1 hectare gras te 'keren' in een uur tot anderhalf uur. Een enorme vooruitgang tegenover het manueel keren met de riek. 

In deze aflevering van ‘Goed Gerief’ (i.s.m. Vilt en PlattelandsTV) legt voormalig landbouwer Jozef nauwgezet uit hoe het hooien er vroeger aan toe ging aan de hand van een hooischudmachine uit de Collectie Bulskampveld.

Hooischudmachine uit de Collectie Bulskampveld.

Jongeren zeggen tegenwoordig vaak dat zulke machines ouderwets zijn of dat de gebruikers sukkelaars waren. Maar dat is niet waar; alles moet in zijn tijd bekeken worden. Toen deze machine destijds werd geïntroduceerd, was het hypermodern. - Jozef (voormalig landbouwer)

Gras en hooi

Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras. Samen met bieten en ingekuild groenvoeder was het een belangrijk onderdeel van de wintervoeding van vee. Hooi wordt gemaakt door een weide te maaien en het gemaaide gras enige tijd te laten drogen in de zon. Gras moet echter regelmatig geschud worden om het goed droog te krijgen. De landbouwer gebruikte hiervoor verschillende werktuigen. Naast de klassieke handwerktuigen schakelde de landbouwer vanaf het einde van de 19de eeuw over op een hooischudmachine, getrokken door het paard.

Hooioppers op een veld in Vinkem (Veurne), 1977. Fotocollectie Collectie Bulskampveld.

Hooischudmachine

Getrokken door één paard tussen twee berries (ijzeren lamoen), op twee hoge wielen, wordt dit lichte tuig ingezet op het veld om het nog niet volledig droge hooi op te schudden en te keren. De aandrijving gebeurt door de cardanas via kamwielen. Deze doet een krukas draaien die de zes viertandige vorken op en neer doet bewegen waardoor het liggende hooi wordt opgeschud. De vorken zijn licht verend zodat ze niet breken als ze in de grond blijven steken. Deze machine werd gebruikt nog lang nadat de tractor gemeengoed was. Ze verrichte immers vrij snel het werk, moest geen zware arbeid leveren en ging bijgevolg bijna niet stuk. Op één uur tijd kon een boer één hectare gras keren.

Hooischudmachine (inv. nr. 215) uit Steenkerke, 1901-1940. Collectie Bulskampveld

Moderne schudder

De moderne schudder is een landbouwmachine geïntegreerd op een trekker, die gebruikt wordt voor het schudden van pas gemaaid gras. Door enkele keren te schudden droogt het gras sneller en kan het al na twee tot vijf dagen drogen ingekuild of tot kuilgrasbalen samengeperst worden. Een schudder bestaat uit een aantal rotors met armen waaraan tanden zitten. Doordat de rotors voorover hellen, pakken de tanden het gras op van de grond en wordt het achter de schudder de lucht in gegooid. Afhankelijk van de uitvoering van de schudder, kan deze getrokken of gedragen worden. De schudder wordt aangedreven via de aftakas door de trekker. Er zijn schudders tot een breedte van wel 20 meter.

Tractor met een moderne hooischudder, 2020-2024 (Krone)

Terug naar boven