Kuiperij

Het ambacht van de kuiper of de tonnenmaker is één van de vele deelcollecties die de Collectie Bulskampveld rijk is. De kuiper is een ambachtsman die houten kuipen of tonnen maakt. Losse stukken hout bewerkt hij tot planken en duigen. Daarna brengt hij ze samen met hoepels en banden. De werkplaats van de vakman wordt kuiperij genoemd. Het ambacht van kuiper is vandaag nagenoeg verdwenen omdat kuipen of vaten tegenwoordig uit metaal worden gemaakt.

Het kuiperbedrijf Van Pamel maakte houten vaatjes als verpakking voor uitvoerfruit, Sint-Lievens-Houtem, 1921. Collectie Jenny De Moor.

Ambacht

De noodzaak om vloeistoffen en andere levensmiddelen te bewaren en te vervoeren is even oud als de mensheid zelf. Het vat en de kuip kenden in de middeleeuwen een eerste groei. Bier, boter, kaas en olie werden op de markt in kuipen aangeboden. Later leerde men dat onder invloed van vuur en water hout kon plooien. Zo ontstond het gebogen vat. Het ambacht van de kuiper evolueerde tot specialistenwerk. Er waren kuipers die zich toelegden op verpakkingsvaten en huishoudelijke kuipen. Anderen maakten stevige tonnen voor de inleg- en conservennijverheid. Nog andere kuipers produceerden bijna uitsluitend dranktonnen.

Elk dorp had ook een dorpskuiper die zowat alles maakte van tonnen en kuipen: melkemmers, beerkuipen, boterkuipen, wastobbes, kaastonnen… Door de Industriële Revolutie werden tonnen en kuipen steeds meer machinaal vervaardigd. Vandaag is de traditionele kuiperij vooral hobbyistenwerk geworden. Metalen kuipen, vaten en tonnen zijn nu de norm.

De ton van een tuimelkarn was specialistenwerk van de kuiper, Collectie Bulskampveld, inventarisnummer 32.

Techniek

Een ton bestaat uit duigen, een reeks gebogen planken. Deze verkrijg je door een in blokken verzaagde boomstam in planken te klieven met een kliefmes. De planken worden dan verder verwerkt tot duigen. Dit gebeurt met een bijl en een trekmes, het basisinstrument van de kuiper. De duigen worden daarna geruime tijd te drogen gezet en afgewerkt op de schaafbank. Om een ton te krijgen zet de kuiper de duigen samen. Hij houdt ze op hun plaats met twee voorlopige ijzeren banden onderaan en één in het midden.

Door een vuurtje binnenin de ton worden de duigen buigzaam zodat de tonnenmaker ze bovenaan kan aantrekken met een vierde voorlopige band. Die wordt aangespannen met een hoepeltrekker. De uiteinden van de duigen schaaft hij glad met een gebogen kortschaaf. Hij schuint ze af met de dissel. Daarna schuurt de kuiper ook de groef voor de bodems uit. De binnenzijde wordt gladgeschaafd met een rond snijmes en een steekschaaf. Door de bovenste band weg te nemen, kan hij de bodem plaatsen en de definitieve banden aanbrengen met hamer en drijfveer.

Bewaren

Gereedschappen vertellen slechts een deel van het verhaal. De praktijken en verhalen van de kuiperij zijn minstens even waardevol. Er zijn al stappen ondernomen om de kennis van dit ambacht te bewaren voor de toekomst. Op het platform Immaterieelerfgoed.be is kuiperij een van de voorbeeldprojecten. Ook op de website van Erik Waelput, zoon van een kuiper, vind je meer informatie. In het Kuipersmuseum in Nevele worden regelmatig demonstraties en uitleg gegeven.

Werkplaats van een kuiper in de vroegere opstelling van het Provinciaal Museum Bulskampveld, Beernem, 2001. Collectie Provincie West-Vlaanderen.

Deelcollectie kuiper

Grote delen van het proces van kuipen maken zijn in de Collectie Bulskampveld weerspiegeld. Slechts enkele ontbreken voor een volledige uitrusting, zoals de bodemhamer, strijkschaaf, duigenhouwer en veerpasser. 

Terug naar boven