Kavane

De kavane is een houten herdershut die met behulp van een trekpaard kon worden verplaatst. In 1990 schonk familie Vandepitte uit Knokke een kavane aan de Collectie Bulskampveld.

Opstelling van de kavane in het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld in: Devliegher, Luc, Landelijk en ambachtelijk leven. Het provinciaal museum van het Bulskampveld te Beernem, Brugge, 1992.

Schenking

De kavane werd aan de Collectie Bulskampveld geschonken door Jan Vandepitte (° 1937) in 1990. De familie Vandepitte was generaties lang werkzaam als schapenboer in hun hoeve in de Hazegrasstraat te Knokke. Er was een kudde van een 300-tal schapen die graasden op de dijken en in het Zwin. De schapen werden voornamelijk gekweekt voor het vlees. Gustaaf Voet was als herder actief bij de familie Vandepitte van 1932 tot 1945 en overnachtte in de kavane bij het perk. De kavane dateert van eind 1800 en werd mogelijks gemaakt door wagenmaker Pieter Stijns.

Monumentale schuur van boerderij Vandepitte met links vooraan de kavane, Knokke-Heist, 1925. Collectie familie Vandepitte.

Replica's

De Stichting Dijk- en Krekenbehoud West Zeeuws-Vlaanderen maakte in 2000 twee replica's van de kavane. Deze stichting zette zich tot 2017 in voor een ecologisch natuurbeheer van de dijken in West-Zeeuws-Vlaanderen door een gescheperde schaapskudde. Aan de hand van de replica's wilde men de toeristen en streekbewoners wijzen op het cultuur-historisch belang van de herders in de streek. Een van de herdershutten werd in 2002 gestolen. Enkele jaren later werd de hut net over de grens teruggevonden.

Replica van de kavane in B&B In de Morelleput, Nieuwvliet, 2015. © In de Morelleput

EXPO

Herders in de Zwinstreek

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. Van 3 april tot en met 24 mei 2021 organiseert CAG in samenwerking met Sincfala, Museum van de Zwinstreek, en Zwin Natuur Park een dubbeltentoonstelling over herders van vroeger en nu.

Themapagina

Wie waren de herders in de Zwinstreek?

De herders laten  weinig sporen na in geschreven bronnen. Pas vanaf de 18de en vooral 19de eeuw vinden we meer informatie in bevolkings-registers, pachtcontracten, kranten, enz. Maak op deze themapagina kennis met de herders van vroeger en nu in de Zwinstreek.

Meer objecten in de kijker

Terug naar boven