De aardappelteelt onderging op een kleine eeuw tijd een hele evolutie. Tot de jaren 1950 gebeurde dat met man- en dierkracht. In de Collectie Bulskampveld zijn verschillende werktuigen aanwezig die getuigen over die pre-industriële aardappelteelt.
Aardappels oogsten, in: Vander Vaeren, Julien, 'Le livre d'or de l'agriculture belge', Brussel, 1939.
Aanvankelijk plantte de boer aardappelen door met een hak of spade een kuil te graven, de pootaardappel erin te stoppen en het toe te gooien. Nadien trok hij een voor en legde hij de plantaardappelen daar op een rij in.
Vanaf het einde van de 19de eeuw verscheen de aardappelplantmachine op de Vlaamse velden. Een paard trok dat tuig, dat bestond uit een schijf met uitsparingen of een reeks bakjes waarin de plantaardappel lag, voort. Op een vaste afstand van elkaar belandde een aardappel in een voor. Na het opschieten van de aardappel hoogde de boer de plant op. Dat deed hij eerst met een hak maar later met een aanaardploeg. Dit werktuig – het is geen echte ploeg – bestaat uit twee risters die de grond zowel links als rechts opentrekken en ophogen.
Een aardappelplantmachine in de West-Vlaamse kustpolders, Uitkerke. Collectie Ronny Vervaecke.
Om de aardappelen te rooien of oogsten gebruikte de landbouwer eerst een eenvoudige rooihaak of -vork. Er bestonden ontelbare soorten rooihaken, variërend van vorm en gebruik. Sinds de tweede helft van de 19de eeuw schakelde hij steeds meer over naar een aardappelrooimachine. Dit tuig is voorzien van een groot mes dat onder de planten doorsnijdt waarna een aantal tandvorken de aardappelen rondwerpen op het land. Aardappelen oprapen en verzamelen was een zwaar werk. Vrouwen en kinderen verzamelden de oogst in manden. In de schuur werden de aardappelen met een sorteermachine naar grootte gesorteerd.
In 2019 werkte CAG mee aan het project 'Groenten in de vitrine' van Erfgoedcel TERF. Tijdens Week van de Smaak werd een pop-up tour 'Van aardappel tot friet' georganiseerd in Izegem. De bezoekers konden er ook enkele stukken uit de Collectie Bulskampveld bewonderen.