Collectie

De Collectie Bulskampveld bestaat uit twee grote delen: de deelcollectie landbouw en voeding en de deelcollectie ambachten.

De Collectie Bulskampveld wordt bewaard in een loods in Zwevezele, 2018.

De Collectie Bulskampveld telt meer dan 8500 erfgoedobjecten. De collectie omvat boerenwagens en -karren, verschillende landbouwwerktuigen en materialen van ambachtslui zoals de wagenmaker en de smid.

De oudste stukken dateren van 1840, de meest recente van 1980. De objecten komen hoofdzakelijk uit West-Vlaanderen. Enkele stukken zijn afkomstig uit Noord-Frankrijk, Zeeuws-Vlaanderen, Henegouwen en Oost-Vlaanderen.

Door de bevoegdheidsoverdracht van de Provincie West-Vlaanderen naar de Vlaamse Overheid is de collectie niet meer publiek toegankelijk. Een ruime selectie is wel online raadpleegbaar. Ontdek de collectie virtueel via Erfgoedinzicht.

Landbouw en voeding

Deze deelcollectie omvat werktuigen, objecten en vervoersmiddelen gelinkt aan de geschiedenis van landbouw en voeding. Hier kan je alvast enkele stukken uit de deelcollectie ontdekken.

Ambachten

Tot de deelcollectie ambachten behoren werktuigen, meettuigen, meubels en machines van verschillende ambachtslui. Denk bijvoorbeeld aan de wagenmaker, gareelmaker, hoefsmid, strodekker, lattenkliever of klompenmaker.

Topstukken

In 2014 werden drie objecten van de Collectie Bulskampveld toegevoegd aan de Topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid. 

Bruiklenen

CAG stimuleert open bruikleenverkeer. Wil je een bruikleen aanvragen?

Historiek

Ben je benieuwd hoe de Collectie Bulskampveld ontstaan is?

Terug naar boven