Topstukken

In 2014 werden drie objecten uit de Collectie Bulskampveld toegevoegd aan de Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid. Een topstuk is een roerend erfgoedobject dat door zijn uitzonderlijke historische, artistieke of wetenschappelijke waarde voor de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar wordt beschouwd. Zonder toelating van de Vlaamse overheid mag een topstuk Vlaanderen niet verlaten. Er gelden bovendien uitgebreide beschermingsmaatregelen wat betreft zorg en fysische ingrepen. 

In Collectie Bulskampveld zijn drie topstukken opgenomen waaronder een driewielkar, 2012.

Driewielkar

De driewielkar was aanwezig op elke boerderij waar trekdieren werden gehouden en waar een zekere oppervlakte werd bewerkt. De oorsprong ervan is niet helemaal duidelijk. Wellicht situeert het begin zich ergens rond 1800. Het grote voordeel van de driewielkar met zwenkend voorwiel was de kleine draaicirkel, wat het manoeuvreren bevorderde. Ook de laadbak kon worden gekanteld zonder dat het paard moest worden uitgespannen.

Driewielkar met inventarisnummer 181.

Boerenwagen

De boerenwagen had zoals alle wagens vier wielen. De twee voorste wielen waren kleiner en konden zwenken. Je vond de wagens vooral in centraal Vlaanderen op grotere bedrijven. Ze dienden zowel om de oogst binnen te halen als om andere lasten zoals bomen, tonnen of kruiken te vervoeren.  Een van de oudst gekende gedateerde landbouwvoertuigen is een boerenwagen uit 1853.

Boerenwagen met inventarisnummer 177.

Voetploeg

Voetploegen waren wijd verspreid. Aan de ploegboom waren een kouter, schaar en rister bevestigd. Het koutermes doorsneed de grond vertikaal, de schaar horizontaal. Het rister legde dan weer de aarde om. De oudste modellen waren volledig uit hout. Latere ijzeren modellen waren volledig identiek aan de houten. De voetploeg was een rondgaande ploeg. De boer keerde niet onmiddellijk aan het einde van een voor, maar hij maakte een brede rondgang alvorens ver te gaan met ploegen. Voetploegen bleven nog lang na de introdutie van de tractor in gebruik om de akkerranden te ploegen.

Voetploeg met inventarisnummer 76.

Terug naar boven