Gezocht | Herinneringen aan herders in de Zwinstreek

4 november 2019

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. In het voorjaar van 2020 organiseert CAG in samenwerking met Zwin Natuur Park en Sincfala, Museum van de Zwinstreek, een expo over herders vroeger en nu. De Collectie Bulskampveld, beheerd door CAG, bevat een herdershut die in de jaren 1930 gebruikt werd in de Zwinregio.

Een uniek stuk in de Collectie Bulskampveld is de kavane, geschonken door de schapenboerderij van de familie Vandepitte uit Knokke. Het is een houten hut waarin de herder overnachtte als hij met zijn kudde ver van de schaapsstal aan het rondtrekken was en ‘s avonds niet meer kon terugkeren. In de hut was er enkel een slaapbank. De hond sliep onder het bed. Meestal staat zo’n hut op wielen, maar deze heeft een slede als onderstel. Met het paard werd de kavane naar zijn bestemming gebracht.

Herder Gustaaf Voet in het Zwin in de jaren 1930. © Collectie ANB

Samen met Zwin Natuur Park en Sincfala, Museum van de Zwinstreek, organiseert CAG naar aanleiding van dit unieke stuk een tweedelige expo van 25 april tot 7 juni 2020. In Zwin Natuur Park komt een fototentoonstelling met foto’s van vroeger en nu over herders in het landschap. In Sincfala is er aandacht voor het erfgoedverhaal van de herders in de streek.

De kavane maakt deel uit van de Collectie Bulskampveld, het voormalige Landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. © CAG

GEZOCHT!

Voor deze expo zijn we op zoek naar foto’s, voorwerpen, documenten of verhalen over herders in de Zwinregio. Ben of ken je iemand met een boeiend verhaal of (beeld)materiaal? Neem contact op met Griet Frère.

Voorwerpen en foto’s kan je dagelijks van 10 tot 12 en van 14 tot 17.30 uur bij Sincfala binnenbrengen.

medewerker publieksbemiddeling

Griet Frère

Terug naar boven