Erfgoed op maat

In maart 2021 bracht miniatuurbouwer Patrick Goossens een bezoek aan het depot van de Collectie Bulskampveld. Hij mat er polderwagen nr. 16 op om er een miniatuurversie van te maken. Nu dat project is afgewerkt, kwam Patrick opnieuw langs om zijn volgende voertuig op te meten.

Miniatuur polderwagen nr. 19, © Patrick Goossens.

Patrick heeft een passie voor fotografie en miniatuurbouw en maakte in het verleden al verschillende schaalmodellen van wagens, boomezels en karren. Niet enkel de buitenkant maar vooral de onderliggende techniek moet tot in de puntjes kloppen!

Bij een eerste bezoek in maart 2021 viel Patricks oog op polderwagen nr. 16 uit Oostkerke. 

Patrick Goossens op bezoek in het depot van de Collectie Bulskampveld, © CAG.

Zoals de naam al verraadt, vond je deze wagens voornamelijk in de polderstreek van West-Vlaanderen en waren ze qua bouw sterk beïnvloed door de Zeeuwse polderwagens in Nederland. Deze grote wagens werden vooral op grote landbouwbedrijven gebruikt. De aankoop ervan was immers een grote investering voor de landbouwer, zeker door de speciale vorm van de laadbak. Kenmerkend voor dit type voertuigen is de sierlijk gebogen laadbak met de zijborden die in het midden lager zijn dan voor- en achteraan. Dat maakte het makkelijker om bij het binnenhalen van de oogst grote hoeveelheden op de wagen te stapelen.

Een hele uitdaging voor Patrick om dit na te bouwen, maar ondertussen kunnen we het eindresultaat aanschouwen: een perfect op schaal nagemaakte polderwagen met veel aandacht voor detail. Knap werk!

Polderwagen nr. 16, © CAG.

Daarmee is de kous niet af, want in januari kwam Patrick opnieuw langs voor het opmeten van zijn volgende project: beerkar nr. 251 uit Vivenkapelle. Wij kijken alvast uit naar het resultaat.

Patrick Goossens meet Beerkar nr. 251 op in het depot van de Collectie Bulskampveld, © CAG.

Terug naar boven