Karrenmuseum op bezoek

27 mei 2019

Afgelopen vrijdag bracht een delegatie van het Karrenmuseum uit Essen een bezoek aan de Collectie Bulskampveld. Dit in kader van hun beurs die ze ontvingen van Minister Sven Gatz voor het doorgeven van vakmanschap.

Om het vakmanschap van het smeedwerk onder de knie te krijgen, gaan Dieter Van Mol en Bregt Schrauwen (Karrenmuseum) in de leer bij smid Harm Struik uit Dordrecht. Ze leren de kneepjes van het vak. Onder meer stuiken, rekken, buigen, uitsmeden en kappen van metaal staan op het programma.

Om zoveel mogelijk verschillende types smeedwerk aan wagens te leren kennen, bracht het gezelschap samen met directeur Pieter Verhoeven van het Karrenmuseum een bezoek aan de Collectie Bulskampveld. Vol enthousiasme werden de wagens en karren van dichtbij bestudeerd. Het viel op dat het smeedwerk van geen enkele wagen hetzelfde was.

Onder meer op basis van het bezoek zullen de leerlingen waarheidsgetrouwe onderdelen van bestaande wagens kopiëren in smeedwerk. De Collectie Bulskampveld werkt alvast graag mee aan het project en kijkt uit naar de resultaten.

In kader van een meester-leerling-traject bracht het Karrenmuseum een bezoek aan de Collectie Bulskampveld. © CAG

Terug naar boven