Dubbeltentoonstelling over schaapherders in de Zwinstreek

02-04-2021

Van 3 april tot en met 24 mei 2021 kan je in Knokke-Heist de dubbeltentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ bezoeken. Geschiedenisfanaten kunnen in museum Sincfala terecht, natuurliefhebbers in het Zwin Natuur Park.

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. Er zijn echter weinig tastbare sporen van de aanwezigheid van schaapherders in de regio. Een zeldzaam overblijfsel is de kavane, een houten herdershut, uit de Collectie Bulskampveld. De hut werd in de jaren 1930 gebruikt door Gustaaf Voet, herder in dienst bij schapenboer Vandepitte in Knokke. Naar aanleiding van dit unieke stuk gingen we op zoek naar sporen van herders in en rond het Zwin, van vroeger tot nu. In de tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ verkennen de bezoekers voor het eerst het landschap en de geschiedenis van de regio in de voetsporen van herders en hun schapen.

‘Herders in de Zwinstreek’ bestaat uit twee delen. In museum Sincfala neem je een duik in de geschiedenis van de schaapherders van vroeger tot nu in de Zwinstreek. Touchscreens, voorwerpen en getuigenissen brengen het verhaal van de herders tot leven. Uniek zijn de dagboeken van herders Roger Declerq (1920-2007) uit Damme en Jacobus Maertens (1851-1930) uit Knokke. In het Zwin Natuur Park ligt de focus op de invloed van de herders op het landschap en de natuur. Aan de hand van een unieke reeks oude en recente foto’s ga je op pad met herders langs de Zwinvlakte, de omringende dijken, de Kleyne Vlakte en de Damse vaart. De recente foto’s zijn van de hand van de bekende natuurfotograaf Misjel Decleer.

Op beide locaties kan je een replica van de kavane op ware schaal bewonderen. In museum Sincfala vormt de kavane zelfs het decor voor enkele gezinsvertellingen op zondagnamiddag. Extra activiteiten zijn ook voorzien tijdens het Erfgoedweekend, 24 en 25 april 2021, in samenwerking met Agentschap Natuur & Bos. Je kan een avondwandeling maken in de sporen van een herder of schaapjes tellen tijdens een demonstratie schapendrijven op de Nieuwe Zwin-dijk. Alle activiteiten vinden buiten plaats. De vertellingen en wandelingen worden per contactbubbel georganiseerd.

Ook het bezoek aan beide tentoonstellingen kan veilig verlopen door op voorhand te reserveren. In Sincfala heb je de volledige exporuimte voor je coronabubbel. Om de touchscreens aan te raken, krijg je een speciale pen. In het Zwin Natuur Park wordt de expo in openlucht getoond, aan het begin van het park. Via de ErfgoedApp gebruik je je smartphone als audioguide.

Praktisch

‘Herders in de Zwinstreek’ loopt van 3 april tot en met 24 mei 2021. De expo in Sincfala is gratis te bezoeken. In het Zwin Natuur Park is de expo inbegrepen in het toegangsticket tot het park. Voor beide tentoonstellingen moet je op voorhand reserveren, respectievelijk via sincfala.be of zwin.be.

Meer info over de expo vind je via www.herdersindezwinstreek.be

Terug naar boven